>>>W H Y T R A N S L A T O R F A C E B O O K

вівторок, 30 червня 2009 р.

"Бог х 5" Юнаса Гассена Хемірі

Юнас Гассен Хемірі дебютував як драматург 2006 року п’єсою «Навала!». Торік Юнас Гассен Хемірі опублікував п’єсу «Бог х 5», що стала абсолютним успіхом на шведській театральній сцені. Починається «Бог х 5» так:

П’єса складається з репетиції п’єси, яку викладач драматичного мистецтва Рольф написав разом зі своїми чотирма учнями театрального мистецтва: Бланкою, Ідрісом, Олівією та Саноєм/Саноєю. Учні отримали завдання написати свою сцену сну виходячи з «Гри снів» Стріндберґа. Оскільки вони не читали п’єси, то тлумачать концепт «сну/мрії» буквально і відповідно використовують свої сцени радше для зображення власних мрій, а не Стріндберґових снів. У кожній сцені одна з ролей має владу: у першій — Рольф, потім по порядку — Бланка, Ідріс, Олівія та Саной. З першої по четверту сцени Саной — мовчазний/мовчазна та безвладний/безвладна. Усе змінюється в сцені п’ятій. Межі між відповідними сценами має бути розмито. У результаті виходить п’ять сцен, кожна з яких відповідає тим «версіям подій», які обирає кожний герой та кожна героїня.

Сцена стає інструментом для використання своєї влади, побудови свого образу, введення себе в самообман. Сцена стає шансом усіх пограти роль Бога.

З книжки п'єс, новел, текстів Invasion! [«Навала!»] (2008)

*

"Літературний портрет" Юнаса Гассена Хемірі можна знайти тут (під новелою "Наймані солдати").

*

My Ukrainian translation from Swedish of the beginning of play Fem gånger Gud by Jonas Hassen Khemiri.

Немає коментарів: