>>>W H Y T R A N S L A T O R F A C E B O O K

четвер, 29 липня 2010 р.

New Release: "Вино самотності" Ірен Немировськи


В романі Ірен Немировськи "Вино самотності" (1935), багато в чому автобіографічному, змальована доля родини, яка з виру революції в Росії втекла до Парижу. Втрата коріння, самостійність, а також нестримне бажання скинути з себе пута — ось що вирує в замкненому гнітючому родинному колі. Оповідаючи про болісне звільнення, цей зворушливий роман розкриває нам непересічний талант однієї з відомих письменниць минулого століття.


*

Ірен Немировськи народилася 1903 р. в Києві. У 1917 р. її родина переїхала до Франції. Свою творчість Немировськи розпочала ще в молоді літа твором «Незгода» (надрукований у 1926 р.). Далі були «Дитя-геній» (1927 році), «Давид Гольдер» (1929), «Бал» (1929), «Осінні мухи» (1931), «Пішак на шахівниці» (1934), «Вино самотності» (1935), «Жертва» (1938 ), «Життя Чехова» (1946), «Блага цього світу» (1947), «Французька сюїта» (2004) та ін. У багатьох романах згадувалась Російська імперія й еміграція. Ці спогади, напевно, були не ностальгією за колишньою батьківщиною (занадто багато прикрого з нею пов'язано), а згадкою про пережите. Роман «Давид Гольдер» та повість «Бал» були екранізовані й адаптовані до театру. Життєвий шлях Ірен Немировськи закінчився 1942 р. в Освенцімі. Залишились тільки спогади й великий літературний доробок письменниці, яка стала класиком французької і світової літератури.

Сюжет автобіографічного роману «Вино самотності» розгортається навколо життя родини Каролів у провінційному містечку Росії, яка з виру революції втікає до Франції. Автор блискуче розкриває внутрішній світ головної героїні роману — дівчинки Елен, яку батьки майже не помічали, її самотність у родинному колі, її почуття, пошук сенсу життя, шлях раннього дорослішання. Психологічний пензель письменниці змальовує найтонші порухи душі, єдиним порятунком якої був багатий внутрішній світ, фантазія і книжки (хоча надмірне читання іноді діяло як сп'яніння). Усе це, а ще епізодичні поїздки до Парижа були тихою гаванню Елен. Та попри все вона змогла скинути з себе гнітючі пута родинного кола, зберігши людську гідність і навчившись бути мужньою.

*


Немає коментарів: