>>>W H Y T R A N S L A T O R F A C E B O O K

четвер, 12 травня 2011 р.

R.I.P. Writings from an Unbound Europe


Зачинилося ще одне вікно в англомовний світ.

Днями з’явилася сумна звістка про кінець чудової книжкової серії «Writings from an Unbound Europe». Вона існувала з 1993 року. Це була єдина більш-менш актуальна книжкова серія англійською мовою, присвячена перекладній сучасній літературі з колишніх комуністичних країн Центрально-Східної Європи.

2005 року в цій серії окремою книжкою вийшла «Перверзія» Юрія Андруховича, а повість «Я, Мілена» Оксани Забужко ввійшла до антології жіночої прози «Третій берег» (The Third Shore: Women's Fiction from East Central Europe). 1996 року в цій серії вийшла книжка «Пельце і Пентамерон» Володимира Діброви.

Схоже, справи справді погані, якщо вже, як влучно пишуть на Three Percent, «така серія не може існувати навіть на базі університету». Серед причин закриття серії вказують, зокрема, «changes in book-buying habits» і загалом «менше зацікавлення Центрально-Східною Європою в англомовному світі», що все разом призвело «до значно менших обсягів продажів». А серія була престижною й дозволяла Northwestern University Press триматися на рівні видавництв Колумбійського, Гарвардського, Єльського університетів.

Останньою книжкою, що вийде в цій серії 2012 року, стане роман естонця Яана Кросса (1920-2007) «Vastutuulelaev» (у перекладі Ерика Діккенса Sailing Against the Wind). З нею кількість книжок, виданих у серії, сягне 61.

Немає коментарів: